Härnösands Trädgårdsodlareförening
 
 

Prästträdgården

På Friluftsmuseet Murberget finns en prästgård från 1800-talet. Museets grundare Theodor och Wendela Hellman flyttade in på 40-talet och anlade en tidstypisk trädgård. Numera sköter Trädgårdsodlareföreningen i Härnösand prästträdgården som har äppelträd, bärbuskar, rosor, perennrabatter och en stor örtagård. Sommarrabatten som har olika tema varje år är en tradition från Wendela Hellman.

Museet och trädgårdsodlareföreningen har ett gemensamt mål i att skapa en kulturhistorisk visningsträdgård med Wendelas 1940-talsträdgård som utgångspunkt. Det är en prunkande trädgård med inslag av både äldre och nyare växter som inspiration för alla fritidsodlare.

Om Wendela och trädgården

Wendela var gift med museets initiativtagare Theodor Hellman. 1942 flyttade de in i prästgården på Murberget friluftsmuseum. Wendela var mycket förtjust i sin trädgård som ofta var platsen för sommarens kalas.

Kalas i trädgården 11e juli varje år

Varje år hedras Wendela Hellman med ett födelsedagskalas i Prästgårdens trädgård den 11 juli. 

Skötsel av trädgården

Härnösands Trädgårdsodlareförening har de senaste 20 åren tagit ansvar för skötseln av Wendelas trädgård. Drivkraften för föreningen är att besökare ska uppleva och inspireras av blomprakten. Föreningen har alltid 1940-talets val av växter i åtanke vid nyplanteringar och att rabatterna ska likna de som Wendela anlade. Hon sådde till exempel alltid ringblommor men hade också bärbuskar och äppelträd. 

Theodors bilplats är numera en örtagård där nyttoväxter har tagit plats. Örterna användes förr som medicinalväxter. Numera används de som smaksättare men också till färgning av garner. Dofterna en varm sommardag lockar besökare men också fjärilar av många arter. Då lägger vi ner verktygen och bara njuter av samvaro i Wendelas trädgård.

Besöka trädgården

Välkommen att besöka Prästgården på Friluftsmuseet Murberget i Härnösand. Trädgården är tillgänglig alla dagar dygnet runt.

prästgård med blommor
prästgård1
prsätgård14
präsgtård 13
prästgård12
prästgård14
prästgård23
prästgård2
prästgård22
prästgård24
prästgård26
prästgård25